Websites op open source

wo, 09/21/2011 - 16:50 -- admin

De voordelen van open source software zitten voornamelijk in de prijs en stabiliteit. De software zelf is namelijk gratis, terwijl er veel pakketten op de markt zijn die voor dezelfde functionaliteit een hoop geld vragen. Belangrijk is alleen dat je die open source pakketten gebruikt die goed functioneren en goed ondersteund worden. Achter deze pakketten staat dan altijd een enorme community aan ontwikkelaars, beheerders en gebruikers die niets liever willen dan het pakket nog verder perfectioneren. De organisaties die achter deze pakketten staan zijn heel professioneel en uit het ondersteunen van de gebruikers van de pakketten, als deze zelf de kennis niet in huis hebben of kunnen krijgen.
Enkele bekende voorbeelden van uitstekende open source programmatuur zijn linux (Operating system), nginx (webserver), MariaDB (database). Deze pakketten zijn minstens even goed als hun Microsoft tegenhangers en blijken ook veel stabieler te zijn. Het nadeel is dat er iets meer kennis nodig is bij de beheerders voor het installeren en beheren, maar een groot voordeel aan de andere kant is dan weer dat het veel beter te beveiligen is.
Maar zo hebben we nog veel meer uitstekende open source pakketten, ieder met zijn eigen kwaliteiten.
Een volwaardig CMS, dat alles biedt dat een contentmanager nodig heeft, is Drupal.
Drupal wordt in veel grote en kleine bedrijven gebruikt voor zowel internet, intranet als extranet applicaties en kan voor zowel eenvoudige al zeer complexe sites worden ingezet. Uit het feit dat het meer dan 5.000 maal per maand wordt gedownload kan de polulariteit wel worden afgemeten. De betrouwbaarheid en functionaliteit wordt kracht bijgezet door het feit dat meerdere top 500 bedrijven in de Verenigde Staten hun internet infrastructuur erop hebben gebouwd. Voorbeelden van gebruikers zijn: Greenpeace, KNVB, Telegraaf, BBC en The White House.